Uniek concept

Net als gewone wellness is medical wellness gericht op stimulering van een gezonde levenswijze. Maar uniek is dat er met gebruik van medische deskundigheid en op basis van een persoonlijk behandelplan wordt gewerkt aan de vermindering van lichamelijke klanten. Met circa 2.500 m2 aan hoogwaardige wellness-faciliteiten in combinatie met het ter plaatse aangeboorde heilzame sole-water, betreft het een uniek concept in Nederland dat de toeristische aantrekkingskracht van Ameland verder kan versterken.

Het Duitse instituut Fresenius heeft in 2014 onderzoek gedaan naar de Amelandse waterbron die onder het zwembadterrein ligt. In het rapport, dat via onderstaande link te downloaden is, krijgt de waterbron als kwaliteitskeurmerk “sole” toegewezen.

Download hier het rapport van Fresenius uit 2014

Kuurarrangementen

Onderdeel van het aanbod in de wellness zijn de uitgewerkte kuurarrangementen. Deze bestaan uit een verblijf waarbij het thema gezondheid vanuit een preventief of curatief oogpunt centraal staat. Kenmerkend voor een kuur is de intensievere begeleiding van de gast gedurende een langere periode. Kuren worden bij voorkeur in het voor- en naseizoen aangeboden. In Wellness Ameland worden zowel medische kuurverblijven, gericht op het verminderen van klachten, als lifestylekuren en wellness-kuren en -arrangementen aangeboden.

Bad- en wellness-landschap

De baden zijn bedoeld om rustig te waden door het water. Afhankelijk van jaargetijde en tijdstip van de dag kunnen hier onder professionele begeleiding gerichte programma’s uitgevoerd worden. De saunawereld in het wellness-gebouw biedt een scala aan faciliteiten, waaronder een hooisauna met gebruik van boerenhooi uit het omringende weideland. In de whirlpool wordt gebruikgemaakt van Amelander kruiden. Bij de belevingsdouche staan zee en natuur centraal.

In het oefenbad kunnen bezoekers onder begeleiding deelnemen aan actieve bewegingssessies als aquajogging en bewegingstherapieën. De floatingbaden zijn gericht op ontspanningsoefeningen. Behalve de baden omvat het oord ook een afdeling met behandelruimtes voor ontspannende, lichaamsverzorgende en therapeutische behandelingen. Deze behandelruimtes staan ter beschikking voor lokale ondernemers.

Bad-status

De indeling van het wellness-gedeelte hangt nauw samen met een eventuele toekomstige Bad-status voor Ameland. Dit is een kwaliteitskeurmerk dat bad- en kuurgebeiden in bijzondere gevallen ten deel kan vallen. In Nederland zijn tot nu toe alleen Domburg en Cadzand de enige twee kustplaatsen met deze officiële titel. Locaties met Bad-status trekken over het algemeen een hoog segment toeristen aan die oog hebben voor natuur, duurzaamheid en rust. De faciliteiten zijn geschikt om qua aanbod en beleving op het gewenste hoge niveau te komen waardoor de Bad-status verleend kan gaan worden indien de gemeente Ameland daar mogelijkheden in ziet. De aanvraag van de Bad-status vormt geen onderdeel van het project. Uiteindelijk is het aan Ameland zelf of zij een Bad-status wenselijk vindt, maar hopelijk is het een geruststellende gedachte dat de benodigde faciliteiten er zijn.